Welke groente en fruit hap?
Rond de leeftijd 4 maanden kun je beginnen met fruit en groente oefenhapjes. Als je begint met vast voedsel, doe dit dan langzaam aan en introduceer per keer één nieuw soort voedsel. Geef hem iedere week één nieuwe soort voedsel. Je hebt dan de tijd om te kijken of je baby een allergische reactie heeft of gevoelig is voor een bepaald soort eten. Overgevoeligheid voor voedsel uit zich meestal in de vorm van huiduitslag in het gezichtje of op de billetjes, door te braken of door dunne ontlasting.
In dit schema kun je zien wat er in de groenten en fruit hapjes zit van kinderen vanaf 4 a 6 maanden.
Groenten |
Fruit |
Vlees/Vis/Ei |
Brood/Peulvrucht |
|
4 à 6 maanden |
aardappelen, andijvie, aubergine, bloemkool, broccoli, chinese kool, courgette, knolselder, kropsla, pompoen, postelein, rode bietjes, spinazie, tomaten, veldsla, venkel, witloof, wortelen |
appelen, bananen, citroenen, kiwi's, mandarijntjes, mango, meloen, nectarines, peren, perziken, pompelmoes, pruimen, sinaasappelen |
Het niet willen eten van groente en fruit hap?
Als je baby jonger is dan een jaar, zal je merken dat de hij na een paar keer weigeren het hapje echt wel gaat opeten. Maar na een jaar heeft je kindje minder vaak honger en ontstaat er veel meer interesse voor andere dingen. Die kat in de tuin of de keukenkastjes die open en dicht kunnen zijn veel interessanter. En als je baby het eten uitspuugt en je reageert hierop, is dat natuurlijk een leuk spelletje. Reden om dat nog een keer te doen.
Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn van het niet eten. Zo kunnen de tandjes doorkomen en kan ziekte of vermoeidheid een rol spelen.
Het is belangrijk dat je baby de tijd geeft om te wennen aan nieuw voedsel. Kies in het begin voor gepureerd voedsel met een neutrale smaak. Je kunt ook eens verdikt melk op een platte lepel leggen.
Tevens is het belangrijk dat je geen dwang uitoefent om je kind te doen eten. Probeer er zo min mogelijk aandacht aan te besteden, hoe moeilijk dat soms ook is. Als je kind zijn eten uitspuugt en jij reageert daarop is dat voor de kleine hartstikke leuk. Negatieve aandacht is ook aandacht. Ruim dus na het eten gewoon af, zonder commentaar. De volgende eetgelegenheid is het volgende tussendoortje of hoofdmaaltijd.
Wil je kind na een paar dagen nog steeds niks eten, neem dan even contact op met de huisarts. Zorg er in elk geval voor dat je kindje voldoende drinkt.
Wat is het voordeel en nadeel van potjes en zelfgemaakte voeding?
Voordelen zelfgemaakte voeding
Nadelen zelfgemaakte voeding
Voordelen potjesvoeding
Nadelen potjesvoeding
Wanneer mee laten eten met de pot?
Als je baby toe is aan vast voedsel is het handig om te weten wat hij wel/niet mag eten. Je kind mag vanaf 12 maanden mee eten met de pot. De darmen kunnen nog niet alles verteren. Dit is ook de reden dat je het eten van vaste voedsel door je kind stapje voor stapje moet opbouwen en uitbreiden. Daarbij mag een baby nog geen zout binnenkrijgen. Dit is niet goed voor zijn nieren. Geef je kind daarom niet vaker dan 2x per week een boterham met smeerkaas, want hier zit zout in. Ander broodbeleg waar je mee moet opletten zijn smeerworst en leverworst. Hierin zitten grote hoeveelheden vitamine A. Deze vitamine mag een baby niet teveel binnenkrijgen. Geef dit beleg dan ook maximaal 2 x per week op brood. Ook met honing moet je oppassen. Dit mag je baby pas na zijn eerste verjaardag. Honing kan sporen bevatten van Clostridium Botulinum, een stofje dat in de darmen terecht kan komen. Bij kinderen tot 1 jaar is de darmflora nog niet volledig ontwikkeld en kan dit stofje zich in de darmen ontwikkelen tot volgroeide bacteriën. De giftige stoffen die deze bacteriën uitscheiden kunnen leiden tot ernstige ziekteverschijnselen. Symptomen zijn slikklachten (kwijlen), voedselweigering, obstipatie, spierzwakte en verlammingen. Heeft je baby per ongeluk honing gegeten, wees dan alert op eventuele symptomen en raadpleeg eventueel de huisarts.
Hoofdmaaltijden en tussendoortjes
Net als volwassenen heeft je kind met 12 maanden voldoende aan drie hoofdmaaltijden en een aantal tussendoortjes. Voor een gezond eetpatroon kun je het beste kiezen om maximaal 3 tussendoortjes te geven en dan bij voorkeur iets gezonds, zoals een stuk groente of fruit of een rijstewafel. In plaats van flesvoeding of peutermelk mag je kindje nu gewone volle of halfvolle melk drinken.
Mag je baby een toetje?
Vanaf 8 maanden kun je een toetje introduceren in het menu van je baby. Neutrale yoghurt is een prima keus om mee te beginnen. Wij ervaren dat misschien als zuur, maar de baby kent nog geen zoet dus hij zal het heerlijk vinden. Geef je je kind toch liever iets anders: biologische yoghurt smaakt minder zuur. Een paar lepeltjes is in het begin voldoende, aangezien je baby op deze leeftijd waarschijnlijk nog een fles voor het slapen gaan krijgt. Geef je je kind liever een ander toetje, zoals een kinderyoghurtje? Houd er dan rekening mee dat deze veel suiker bevat. Oftewel, geef je kind zo’n toetje liever niet elk dag.